Ehkäise koirasi karkaaminen uutena vuotena
30.12.2008 22:41

Sadat koirat karkaavat vuoden vaihteen ympärillä ilotulitteiden takia. Etsijäkoiraliitto neuvoo, miten koiran karkaamisen voi ehkäistä.

Koirat on hyvä pitää sisätiloissa uutena vuotena.
Koirat on hyvä pitää sisätiloissa uutena vuotena. (ZUMA PRESS)
fakta

Jos koirasi karkaa:

1. Jos koira lähtee karkuun, käyttäydy rauhallisesti. Koiran perään ei kannata juosta, vaan lähteä ennemmin toiseen suuntaan ja rauhallisesti kutsua koiraa. Jos mukana on makupaloja tai lelu, koiraa voi houkutella niiden avulla.

2. Jos et saa koiraa kiinni, jätä karkaamispaikalle tuttua hajua (esimerkiksi omistajan vaate) ja herkkuja.

3. Tee hajujälkiä eli kulje karkaamispaikalta kotiin turvallisinta reittiä pitkin. Jotkin koirat osaavat jäljestää kotiin tuttuja hajuja pitkin.

4. Laita katoamisilmoituksia, joissa on koiran kuva tai kuvaus sen ulkonäöstä katoamisseudulle lyhtypylväisiin, ilmoitustauluille, jne. Ilmoita karkurista Karkurit -verkkopalstalle, Etsijäkoiraliittoon, poliisille, löytöeläinten talteenottoon, kunnan eläinlääkärille ja paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle.

5. Voit grillata jotain kertakäyttögrillillä katoamispaikalla. Ruoan haju saattaa houkutella koiran paikalle.

6. Kysy Etsijäkoiraliitosta mahdollisuutta saada etsijäkoiran apua. Mitä nopeammin etsintä alkaa, sitä paremmat mahdollisuudet on löytää koira.

Etsijäkoiraliiton neuvontapuhelimet: Uudenmaan alue 046 689 3001, ja muu Suomi 040 724 8614.

Monet koirat ja muut lemmikkieläimet pelkäävät ilotulitteita. Pelkoa aiheuttavat erityisesti viheltävät äänet ja pauke, mutta myös valot ja ruudin haju saavat eläimen hermostumaan. Myös koirat, jotka eivät koskaan aikaisemmin ole pelänneet ukkosta, pamauksia tai ilotulitteita, voivat säikähtää pauketta ja karata.

- Etsijäkoiraliiton 20 etsijäkoiraa auttavat karkurien etsinnässä. Emme kuitenkaan ehdi etsimään kaikkia niitä satoja koiria, jotka vuosittain karkaavat uuden vuoden ympärillä, kertoo Etsijäkoiraliiton puheenjohtaja Timo Lillbacka, jonka kääpiösnautseri Eppu oli viime uuden vuoden aikaan mukana neljässä etsinnässä.

Pidä koiraa mahdollisimman paljon sisätiloissa uuden vuoden aattona. Varsinkin vuoden vaihtuessa peitä ikkunat ja pidä radio tai televisio päällä. Ulkona liikkuessa pidä koira kytkettynä. Tarkista, että valjaat ja pannat ovat riittävän kireällä, jottei koira tempaise itseään irti. Älä pidä koiraa yksin aidatullakaan pihalla, pelästynyt koira voi hypätä korkeidenkin aitojen yli. Älä ota koiraa mukaan tilanteisiin, joissa ammutaan ilotulitteita. Moni esimerkiksi ukkosta hyvin sietänyt koira on muuttunut paukkuaraksi, kun ilotulitteita on ammuttu läheltä.

Varotoimia on syytä alkaa noudattaa tarpeeksi aikaisin, sillä ilotulitteiden ampumiskieltoa rikotaan ja pauke alkaa jo ennen sallittua aloitusaikaa eli uuden vuoden aattoa kello 18. Koirat pelkäävät usein myös päiviä uuden vuoden jälkeen, koska tarkkakuonoisina ne haistavat ruudin hajun pitkään, joten varotoimia ei kannata lopettaa liian aikaisin.

Varaudu mahdolliseen karkaamiseen ennalta niin, että sinulla on koirasta hyvä valokuva katoamisilmoituksiin ja "haju" etsijäkoiraa varten. Haju voi olla koiran karvaa esimerkiksi minigrip-pussissa tai sen panta, takki tai muu tavara. Usean koiran omistajan kannattaa säilöä hyvin jokaisen koiran haju erikseen, niin että etsijäkoira saa mahdollisimman tarkasti hajun vain etsittävästä koirasta.

Kopioitu:iltalehdestä